- Alex
- Blog
- 0 likes
- 3686 views
- 0 comments
În cele ce urmează ne vom referi doar la mașinile manuale de găurit, încercârd să vă oferim câteva elemente în măsură să vă pună în situația de a cumpăra unealta adecvată nevoilor dumneavoastră.
Primul lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere se referă la materialele pe care le veți găuri, apoi trebuie să vă gândiți și la diametrul și adâncimea găurilor pe care plănuiți să le faceți. Cei mai mulți producători specifică aceste elemente la loc vizibil, pe cutie sau pe prima pagină a manualului de utilizare.
Puterea bormașinii este evident legată de ușurința cu care veți putea face găurile și de duritatea materialelor pe care le veți putea ataca. Dată fiind însă diversitatea acestor materiale, este recomandat să apelați la o bormașină cu un sistem electronic de reglare a vitezei pentru a evita ruperea burghielor și accidentele. Nu în ultimul rând, dacă alegeți o bormașină alimentată cu acumulator, aveți grijă să verificați puterea și timpul de folosire asigurat de acesta din urmă.
La fel ca în cazul șurubelnițelor electrice, bormașinile alimentate de acumulatori sunt destinate lucrărilor mai ușoare, care nu necesită timpi lungi de folosire, găuri adânci sau prelucrarea unor materiale foarte dure. Acestea au în plus și dezavantajul unei greutăți crescute din cauza faptului că acumulatorul este încorporat.
Chiar și pentru gospodăriile mici, recomandabile sunt bormașinile alimentate prin cordon electric, care sunt mai ușor de folosit și mai compacte. În general, acestea sunt prevăzute și cu funcția de percuție, foarte importantă atunci când vrem să dăm găuri în pereți, planșee, pardoseli sau betoane.
O mare atenție trebuie să acordați și mandrinei, dispozitivul în care se fizează burghiele. Cele mai „serioase” au o cheie cu ajutorul căreia strângerea se face manual. La modelele mai ușoare, destinate lucrărilor mai simple, există așa-numite mandrine cu autostrângere, operate cu mâna liberă. Acest lucru le face mai ușor de întrebuințat, dar le descalifică pentru lucrările mai grele.
În alegerea bormașinii perfecte pentru dumneavoastră, vă mai puteți uita și la variantele constructive în unghi destinate zonelor greu accesibile, dar și la mecanismul de deblocare, extrem de util în cazul găurilor ceva mai adânci sau a străpungerii pereților.
Având în vedere toate cele de mai sus, bugetul pe care îl aveți, dar și o estimare realistă a volumului de muncă pe care îl preconizați, suntem convinși că veți putea face o alegere potrivită chiar de la noi, de la Tehnic-Mag.
Comments (0)